14 Mayıs 2025

Hasan Basri Selçuk Mesleki Yolculuk ve Danışmanlık Deneyimlerini Öğrencilerimizle Paylaştı

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, Sektör Profesyonelleriyle Kariyer Gelişimi dördüncü programı kapsamında Yordam Bilişim Teknolojileri Dış İlişkiler Koordinatörü Hasan Basri Selçuk Üniversitemize konuk oldu. Yahya Kemal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, akademik ve idari personelimizin yanı sıra öğrencilerimiz katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, ‘’Bugün yine çok önemli ve çok kıymetli bir etkinlikle birlikteyiz. Sizleri buradan mezun ederken sadece bir diplomayla mezun etmenin çok ötesinde mezun edebilmenin gayreti içerisindeyiz. Diploma; bu alanda faaliyet gösteren kurumlarda çalışmak için size kapıyı açacak. Onun için gerekli sınavlara belki girmenizi sağlayacak. Buradan ne kadar donanımlı şekilde ve hangi ekstra belgelerle giderseniz o kadar güçlü olacağınızı bildiğimiz için mümkün olduğu kadar buradaki öğrencilik sürenizi en dolu şekilde gerçekleştirmenizin mücadelesi içerisindeyiz. Sadece Bilgi ve Belgi Yönetimi Bölümü olarak değil; Üniversitemiz genelinde, bütün bölümlerimizde, ön lisan, lisans fark etmeksizin, sizi en geniş şekilde donatarak göndermeye gayret ediyoruz. Bu çerçevede de doğal olarak sadece derslerle sınırlı kalmayıp, olabildiğince sektörle sizi bir araya getirmenin gayreti içerisindeyiz. Bugün bu bağlamdaki yetkinliğimizi dördüncüsünde bir aradayız. Karşımızda bir firma temsilcisi olarak görünmekle birlikte, aslında öğrenciliğinin de hakkını doyasıya vermiş, renkli kimliğiyle, kişiliğiyle, bir profesyonelle bir araya geliyorsunuz. Tabii burada bulunmasına sebep olan kimliği çok önemli.
Yordam, sektörün yerli ve milli olan firmalarının başında geliyor. İçerisinde yine meslektaşlarımız var İçerisinde yine meslektaşlarımız var. Çok değerli, çok kıymetli çalışmalar yapıyorlar. Ürettikleri yazılımlar, farklı uzmanlıkları, meslektaşları çalıştırmaları ve meslek alanımızla buluşturma konusunda, böylesine nitelikli profesyonelleri çalıştırmaları, ne kadar yerli ve milli olduklarının da esasen bir göstergesidir. Hasan Basri Selçuk, hem öğrenciliği hem de profesyonelliği noktasında insan ilişkileri son derece yüksek, alanın hakkını veren, mesleğin hakkını veren, dolayısıyla kurumunu son derece başarılı, şehrini temsil eden bir profesyoneldir. Dış ilişkiler koordinatörü olarak kendisinden önce görev yapan meslektaşımız Ramazan Kayalar’ın, Hasan'la çok benzer yönleri vardı. Hasan iyi bir bayrak aldı ve o bayrağı daha da yukarı taşıyor. Neden? Halkla ilişkiler ve iletişim derslerimizi hatırlayın. Her şey tamam, mutfakta ne yapıyorsak yapıyoruz ama onu nasıl sunuyoruz? Kimle sunuyoruz? Elleri, tırnakları kirli garson örneğini belki hatırlayacaksınız. Yemek çok leziz, ortam çok güzel ama kişisel bakımı kötü bir garsonla sunduğunuz anda bir daha oraya gitmezsiniz. Belki o an kalkar gidersiniz. İşte bu anlamda Hasan Basri Selçuk'un dış ilişkiler koordinatörü olarak Yordam Firması’nda görev alması da bu anlamda son derece anlamlı. Sorularınızla da ne alabiliriz görmeye çalışın. Bir profesyonel olarak belki en çok ihtiyacımız olan şeylerden bir tanesi özgüven. Hasan Basri'de mesleki bilgilerinin yanı sıra özgüven, temsiliyet kabiliyeti, iletişim yeteneği var. Yani sizin çok yönlü olarak istifade edebileceğiniz biridir. Hasan Basri sadece bu toplantı için değil, toplantı sonrasında da iletişime açıktır. Verimli bir söyleşi olmasını diliyorum.’’ ifadelerini kullandı.



Etkinliğin konuşmacısı Hasan Basri Selçuk ise psikolojik danışma süreçlerinde dikkat edilmesi gereken temel ilkelere değindi. Danışan odaklı yaklaşımın önemine vurgu yapan Selçuk, problemlerin çözümünde uygulanacak stratejilerin danışanın ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Her zaman probleme ya da geçmişe odaklanmanın her danışan için anlamlı olmayabileceğini belirten Selçuk, uzun süren seansların hem bireysel hem de ekonomik boyutlarını göz önünde bulundurmak gerektiğini de söyledi.

Türkiye’de her psikolojik danışmanın psikanaliz veya akılcı duygusal terapi gibi yöntemleri etkin biçimde kullanamayabileceğine dikkat çeken Selçuk, bu noktada kişisel ve mesleki yeterlilik, temel beceriler ve kuramsal bilginin önem taşıdığını belirtti. Etkili bir kariyer hedefleyen danışmanların; sorumluluk alabilen, empati kurabilen, birlikte çalışmayı bilen, egosunu değil fikrini savunan, güvenilir, gelişmeye açık ve meraklı bireyler olması gerektiğini vurguladı.


Terapötik sürecin temelinde güvene dayalı bir danışan-danışman ilişkisi olduğunu belirten Selçuk, danışanı iyileştirenin yalnızca konuşmak değil; empatik dinleme, koşulsuz kabul ve profesyonel yönlendirme olduğunu ifade etti. Psikolojik danışmanların, yalnızca iyi bir dinleyici değil, bilimsel bilgi ve etik ilkelerle hareket eden profesyoneller olduğunun altını çizdi.




Program, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz’ın Hasan Basri Selçuk’a tablo vermesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.